Verzendkosten instellen in PrestaShop

Geplaatst door  Michael Dekker  2016-04-03  Verzendkosten PostNL  

Hoewel het voor de gevorderde PrestaShop-gebruiker een erg logisch proces lijkt, is het in het begin vrij lastig om de juiste manier te vinden om verzendkosten voor Nederland in te stellen. In deze blogpost worden de stappen in detail uitgelegd, waarmee je je verzendkosten goed kunt instellen.

Als eerste is het nodig om de zones zodanig in te stellen, dat er een zone ontstaat voor Nederland. PrestaShop gebruikt zones om om te bepalen waarin een vervoerder actief is en welke prijzen toegepast moeten worden. Is het nodig om andere prijzen te hanteren in een land? Dan is het nodig om een aparte zone aan te maken voor het betreffende land.

Zones kunnen gevonden worden op de configuratiepagina "Lokalisatie > Zones".

Zones

Daar vind je je lijst met huidige zones. Om een zone voor Nederland aan te maken klik je op "Nieuwe zone toevoegen".

Nieuwe zone toevoegen

Nadat je dit hebt gedaan kom je op een pagina waar je de zone een naam kunt geven. Sla dit vervolgens op door op "Opslaan" te klikken.

Nu gaan we naar "Lokalisatie > Landen". Zoek op Nederland en pas Nederland aan. Bij de optie "Zone", kun je de zone instellen op de zojuist aangemaakte zone.

Nederland zone

In dit voorbeeld gaan we een nieuwe vervoerder toevoegen om een bezorgmogelijkheid van PostNL toe te voegen.

We gaan naar "Verzending > Vervoerders". Hier voegen we een nieuwe vervoerder toe met de optie "Voeg nieuwe vervoerder toe". Op het moment van schrijven zijn er geen modules gelijk beschikbaar vanuit de backoffice, dus klikken we weer op "Voeg nieuwe vervoerder toe".

Nieuwe vervoerder

Bij de eerste stap kun je de naam, gegevens en het logo invoeren. PrestaShop ondersteunt helaas de Track en Trace URL van PostNL niet out-of-the-box. Om ondersteuning voor de URL te krijgen kun je de module PostNL Track & Trace gebruiken. Dan kun je vervolgens de gegevens invoeren zoals onderstaand voorbeeld:

Algemene instellingen

Bij de volgende stap voeren we de kosten in. Het is belangrijk om voor Nederlandse klanten de belasting in te stellen, omdat er btw berekend moet worden over de verzendkosten die de klant betaalt.

Belasting vervoerder

Om dit voorbeeld simpel te houden gaan we voor een prijs van €4,99 per pakket. Om dit te doen moeten we eerst het aantal kilogram invoeren. Voor dit voorbeeld kiezen we een erg hoog getal. Om de prijs van €4,99 inclusief btw op de factuur te krijgen, moeten we de verzendkosten hier zonder btw invoeren. In het voorbeeld gebruiken we een nauwkeurigheid van 5 decimalen.

Bereiken

Het is eventueel mogelijk om andere prijzen te berekenen bij andere gewichten. Hiervoor klik je op de knop "Voeg nieuwe stap toe" en kun je vervolgens het andere gewicht en de tarieven invoeren.

Bij de derde stap kun je de maximale afmetingen instellen en ook is het op deze pagina mogelijk om de toegang tot de vervoerder te beperken tot enkele klantgroepen.

Grootte

Bij de laatste stap kan de vervoerder worden in- of uitgeschakeld. Nadat dit is voltooid is de vervoerder beschikbaar in de winkel.

Vragen, opmerkingen of was er iets niet duidelijk? Laat het weten met een reactie onder deze post!