Handleiding: PostNL - betalen bij afleveren

Geplaatst door  Michael Dekker  2016-07-01  Betalingen  

Hoe stel je op een goede manier betalen bij aflevering (met PostNL) in PrestaShop in? Dat wil zeggen: de klant kiest voor rembours, maar kan niet alsnog afrekenen met PayPal (wat standaard aangeboden wordt door PrestaShop), waardoor de betaling alsnog fout gaat.

Standaard komt PrestaShop met de module "Remboursbetaling". Deze module is in principe meteen te gebruiken, ware het niet dat PostNL vaak een flink bedrag vraagt om te leveren onder rembours. Als je betalen bij aflevering (gratis) onderdeel wilt maken van de service die je in je webwinkel gaat leveren en verder geen andere vervoerder gebruikt, dan zijn we hier klaar. Door een bestaande (en enige) vervoerder in Prestashop te kiezen en door de module te activeren kun je gelijk remboursbetalingen ontvangen, maar wat als je de prijs wilt doorberekenen of gebruik wilt maken van andere vervoerder, inclusief afhalen op locatie?

In die gevallen is het beter om de keuze van betaalmethoden te beperken. Mijn Presta heeft een gratis module beschikbaar gesteld waarmee je de betaalmethoden kunt koppelen aan vervoerders op de configuratiepagina "Modules en Services > Betaling". Installeer, voordat je verder gaat met deze tutorial, de module, zodat je gelijk de stappen kunt volgen en de vervoerders/betaalmethoden meteen goed kunt instellen.

Met de module nu geïnstalleerd in PrestaShop kunnen we beginnen. In dit voorbeeld gaan we een nieuwe vervoerder aanmaken voor PostNL. Deze vervoerder is beperkt tot Nederland. Daarvoor hebben we de zone "Nederland" aangemaakt op de configuratiepagina Lokalisatie > Zones, met als enig land daarin Nederland (configuratiepagina: Lokalisatie > Landen).

Zone NL

Als tweede stap gaan we een vervoerder toevoegen om remboursbetalingen te kunnen ontvangen. Daarvoor gaan we naar "Verzending > Vervoerders" en vervolgens "Voeg nieuwe vervoerder toe" (tweemaal). Vervolgens op deze pagina kort de info invoeren, afbeelding zoeken, zone "Nederland" kiezen, de prijs voor rembours invoeren en opslaan.

PostNL rembours

Nu de vervoerder klaar is om te gebruiken, kunnen we deze gaan koppelen aan de betaalmethoden. Als betaalmethode willen we de module "Remboursbetalingen" gaan gebruiken. Deze module wordt standaard beschikbaar gesteld door PrestaShop, maar is niet altijd meteen beschikbaar. Om de module te installeren gaan we naar de modulelijst "Modules en Services > Modules en Services". Gebruik de zoekterm "cashondelivery" om te module te tonen.

Na installatie van zowel de beperkingenmodule als de remboursmodule krijgen we een nieuw blok te zien (Vervoerdersbeperkingen) op de configuratiepagina: "Modules en Services > Betaling". Met dit blok kun je de nieuwe betaalmethode "Onder rembours betalen" koppelen aan de rembours-vervoerder die we hebben aangemaakt voor PostNL rembours.

Vervoerdersbeperkingen

Is het blok Vervoerdersbeperkingen niet zichtbaar? Controleer dan of overrides en niet-PrestaShop-modules zijn ingeschakeld op de configuratiepagina "Geavanceerde instellingen > Prestaties". Controleer ook of de module wel compatibel is met jouw versie van PrestaShop.

Met dit nieuwe blok kunnen we vervolgens de betaalmethoden beperken, op de manier zoals we die gewend zijn van o.a. de landbeperkingen en valutabeperkingen op dezelfde pagina.